“Τα θέρετρα σε χαμηλότερα υψόμετρα αναμένεται να είναι σχεδόν γυμνά από χιόνι μέχρι το τέλος του αιώνα.”
Στους πρόποδες των Βαυαρικών Αλπεων διακρίνουμε ανάμεσα στο καφέ χρώμα του εδάφους λευκές λωρίδες τεχνητού χιονιού. Όπως και σε άλλα θέρετρα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει αφήσει το στίγμα της στο Garmisch-Partenkirchen – το μέρος όπου φιλοξένησε το 1936 τους χειμερινούς Ολυμπιακού αγώνες – θέτοντας σε κίνδυνο την ταυτότητα της πόλης και την οικονομική της ευμάρεια. Είναι Ιανουάριος και υπάρχει πολύ λίγο φυσικό χιόνι δημιουργώντας ανησυχία για τις επερχόμενες καταβάσεις.
Στο Garmisch και κατά μήκος των Αλπεων, ο τουρισμός είναι το κλειδί για τις τοπικές οικονομίες. Στην γειτονική Αυστρία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της οικονομικής παραγωγής, τη στιγμή που στην ορεινή περιοχή του Τιρόλο το μερίδιο αγοράς είναι περίπου στο 18%. Η αναλογία είναι παρόμοια και στο ελβετικό καντόνι του Graubünden χάρη στα θέρετρα του St. Moritz, του Klosters και του Davos.
Στην Γαλλία στην περιοχή Auvergne-Rhone-Alpes , των δημοφιλέστερων θερέτρων Courchevel και Val d’Isere, οι τουριστικές εισπράξεις ανέρχονταν συνολικά στα 21 δις ευρώ το 2018, παράγοντας κοντά στο 10% του ΑΕΠ και 171.000 θέσεις εργασίας.
Αυτή η εισοδηματική πηγή όμως είναι υπό πραγματική απειλή. Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να κοστίσει στον Αυστριακό τουρισμό 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με μία από τις ηγέτιδες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στην Γαλλία, οι αρχές στο Tignes καθυστέρησαν την έναρξη της σαιζόν για αρκετές εβδομάδες, από τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης στον παγετώνα Grande Motte.
Ο Marc Olefs, επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικής έρευνας στο Κεντρικό Ινστιτούτο Γεωδυναμικής & Μετεωρολογίας της Βιέννης αναφέρει πως αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν στο ίδιο επίπεδο, το χιόνι θα εξαφανιστεί στα χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα.
Σε υψόμετρο 800 μέτρων το Garmisch – γνωστό για το χαρακτηριστικό ski jump – έχει λίγες πιθανότητες να διατηρήσει το status του ως Μέκκα των χειμερινών αθλημάτων. Ανάμεσα στους επισκέπτες οι αλλαγές στις καταστάσεις θα γίνουν αποδεκτές με λίγη δόση παραίτησης.
Ο Juergen Hilla, δάσκαλός που διαμένει κοντά στη Φρανκφούρτη, προβλέπει ότι το σκι και άλλα χειμερινά αθλήματα μπορεί να μην είναι πια βιώσιμα στο Garmisch και μακροπρόθεσμα ο ίδιος και η γυναίκα του θα πρέπει να βρούν εναλλακτικές περιοχές για χιονοδρομία. Πιθανόν σε 20 με 30 χρόνια, δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο με αυτόν που έχει σήμερα ¨προσέθεσε. Οι υψηλότερες πίστες βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά οι χαμηλές χρειάζονται τεχνητό χιόνι για να μπορούν να τις διαπερνούν, λέει ο Hilla.
Για να ανταπεξέλθουν στην απώλεια της φυσικής χιονόπτωσης, τα θέρετρα ανοίγουν τα κανόνια, αν και λόγω υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης είναι μη δημοφιλή στους περιβαλλοντολόγους. Η παραγωγή τεχνητού χιονιού θα είναι δύσκολη όσο οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν σύμφωνα με τον Olefs.
Η πρακτική αυτή δεν ξεκίνησε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αρχικά-ξεκίνησε ώστε τα χιονοδρομικά να εξαρτώνται λιγότερο από επιταγές της φύσης, σύμφωνα με τον Robert Steiger, βοηθό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ. Αλλά είναι αναπόφευκτο να τα βάλεις με την κλιματική αλλαγή.
Μερικές περιοχές θα χάσουν τον τουρισμό χιονοδρομίας από τα μέσα του αιώνα μέχρι και το τέλος του αιώνα ακόμη και νωρίτερα, αναφέρει ο Steiger, ο οποίος μελετά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό. Οι “υψηλότερες περιοχές θα επιβιώσουν, αλλά θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην παραγωγή χιονιού και να ανταπεξέλθουν στην επιπρόσθετη τουριστική εισροή” . Μια άλλη επιλογή είναι το snow farming, όπου στοίβες χιονιού συλλέγονται την άνοιξη και καλύπτονται με πριονίδια για να χρησιμοποιηθούν αργότερα μέσα στον χρόνο.
Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν βρίσκονται στα περίχωρα των Αλπεων- στα ανατολικά της Αυστρίας, στους πρόποδες της Γαλλίας της Ιταλίας και της Γερμανίας. Δεν ήταν ποτέ εξαρτώμενες από τον τουρισμό χιονοδρομίας όπως κάποιες περιοχές στις κεντρικές Αλπεις και θα είναι πιο προσαρμοσμένες στο να υποδεχθούν επισκέπτες όλο τον χρόνο σύμφωνα με τον Steiger.
Μέχρι στιγμής, το καλοκαίρι παράγει το 60% του εισερχόμενου τουρισμού, σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Garmisch, Meierhofer . Αυτή η ανάπτυξη έχει φανεί και αλλού. Στην Ελβετία, το καλοκαίρι οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο συγκριτικά με τον χειμώνα 2018-2019.
Οι καλοκαιρινές κρατήσεις ξεπέρασαν τις χειμερινές στην Αυστρία όπως κάποια χρόνια νωρίτερα, αν και τα έσοδα είναι υψηλότερα τους χειμερινούς μήνες λόγω της αγοράς εξοπλισμού και του κόστους χρήσης αναβατήρων.
Η τουριστική ανάπτυξη το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη στα βουνά σύμφωνα με τον Ulrike Proebstl-Haider , καθηγητή στο τμήμα Ανανεώσιμων πηγών και Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Αυτό δρομολογείται εν μέρει και από την κλιματική αλλαγή γιατί βοηθά το φθινόπωρο να μοιάζει πιο ελκυστικό ΄
Στο Saalbach-Hinterglemm της Αυστρίας, οι πίστες μετατρέπονται σε πίστες για mountain bikers και τα τελεφερικ επαναδιαμορφώνονται για να μεταφέρουν τους “λασπωμένους” αναβάτες.
Οι ελβετικές πόλεις ακολουθούν αυτή την τάση. Και το Gstaad και το Verbier φιλοξενούν κονσέρτα κλασσικής μουσικής το καλοκαίρι ενώ το Davos προσφέρεται για καλοκαιρινά συνέδρια, επεκτείνοντας το πρόγραμμά του πέρα από τον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Ιανουαρίου.
Πηγή:bloomberg