Το 1969 µία ομάδα νέων παιδιών, οι οποίοι αποτελούσαν την διοίκηση του ορειβατικού συλλόγου της πόλης µας, γνωρίζοντας την περιοχή του Φαλακρού όρους, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν στο βουνό ένα χιονοδρομικό κέντρο.
Ανέφεραν την ιδέα τους στις τοπικές αρχές, η οποία αμέσως έγινε αποδεκτή και ξεκίνησε η διάνοιξη του δρόμου.
Το 1979 µόλις τελείωσε η διάνοιξη τοποθετήθηκε ο συρώµενος αναβατήρας, ο λεγόµενος σήµερα «παππούς» και µαζί µε έναν µικρό παιδικό άρχισε η λειτουργία του χιονοδροµικού κέντρου, µε προστασία των ηρωικών επισκεπτών στο γιαπί του καταφυγίου µε µία βαρελόσοµπα.
Η λειτουργία του κέντρου µε την ευθύνη του συλλόγου κράτησε είκοσι χρόνια.
Με την αναβάθµιση του κέντρου, ύστερα από τις προσπάθειες του συλλόγου και την ένταξη του στο Β’ ΚΠΣ ο σύλλογος άφησε την λειτουργία του στην Νοµαρχία και αφού πέρασε από σαράντα κύµατα, ύστερα από δέκα χρόνια έγινε ιδιοκτησία της Περιφέρειας και άρχισε µία αξιοπρεπή λειτουργία.
Αυτό λοιπόν το βουνό που κάποτε χαρακτηριζόταν το δεύτερο καλύτερο χιονοδροµικό κέντρο της χώρας, σήµερα µαθαίνουµε ότι δεν θα λειτουργήσει επειδή υπάρχουν κάποιες εσωδιοικητικές διενέξεις στο συµβούλιο του ορειβατικού. Ποιος λογικός άνθρωπος µπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο;
Αυτή η απόφαση πάρθηκε χωρίς να υπολογίσει κανείς τους επιχειρηματίες του Βώλακα, οι οποίοι επένδυσαν χρήµατα και όνειρα κατασκευάζοντας χώρους εστίασης και ύπνου.
Την αθλητική δραστηριότητα του συλλόγου σε πρωταθλητισµό και υποδοµές, όταν σήµερα δύο αθλήτριες του βρίσκονται στο εξωτερικό και αγωνίζονται στα παγκόσµια πρωταθλήµατα.
Τους είκοσι – τριάντα εργαζόµενους για τέσσερις µήνες στο βουνό.
Απορία µου κάνει πώς η εργολαβία για τον αποχιονισµό είναι σε ισχύ, για ένα κέντρο που είναι κλειστό.
Εάν µερικοί συµπολίτες µας ανέβουν στο βουνό µία Κυριακή και το απόγευµα από τον αέρα κλείσει ο δρόµος, όπως συνήθως γίνεται και δεν µπορούν να κατέβουν, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;
Το χιονοδροµικό κέντρο είναι ένα κοινωνικό αγαθό, µια προσφορά στους κατοίκους της περιφέρειας, δεν µπορεί µε το πρόσχηµα ότι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν υπογράφουν – δεν υπογράφουν τι!
Άλλες χρονιές υπέγραφαν;;
Όταν το 2020 υπογράφατε σύµβαση λειτουργίας για δύο σεζόν, δεν γνωρίζατε τα ………………..προβλήµατα; Πείτε µας εποµένως τους πραγµατικούς λόγους και αφήστε τους αριθµούς πρωτοκόλλων και τις ηµεροµηνίες εγγράφων.
Να καταλάβω ότι η λειτουργία του έχει κόστος, τότε ας λειτουργούσε ο χώρος του οροπεδίου µε τα υπάρχοντα lift και τους χώρους προστασίας των επισκεπτών και µην µας λέτε ότι ο ορειβατικός είναι υπεύθυνος για το κλείσιµο του κέντρου, την µάνα δηλαδή που σκοτώνει το παιδί της.
ΘΕΜΗΣ ΚΑΝΑΡΑΣ
πηγή: proinos-typos.gr