Όλα είναι έτοιμα στο Πεκίνο για την έναρξη των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022». Η αυλαία θ’ ανοίξει σε μόλις 2 ημέρες, την προσεχή Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 και οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Η Ελληνική αποστολή βρίσκεται από την Δευτέρα στο Πεκίνο, όπου έφθασε μέσω Παρισιού, με πτήση τσάρτερ και οι αθλητές μας ξεκίνησαν ήδη τις προπονήσεις τους από χθες 1 Φεβρουαρίου που ήταν η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι πίστες. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά -όπως και αναμενόταν- με συνεχείς ελέγχους λόγω κορωνοϊού.
Η Εθνική μας ομάδα είναι μοιρασμένη στα δύο Ολυμπιακά χωριά, ένα για τα αλπικά (Υanqing) και ένα για την αντοχή (Zhangjiakou), μαζί με τα υπόλοιπα βορινά αθλήματα (Άλμα, Βόρειο Σύνθετο, Δίαθλο). Οι συνθήκες διαμονής είναι πολύ καλές, με πολλές ανέσεις για τους αθλητές. Καλή και η διατροφή των αθλητών, αλλά όχι με ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία.
Οι αγωνιστικές πίστες και οι υπόλοιποι χώροι άθλησης είναι πολύ κοντά στα Ολυμπιακά Χωριά, σε απόσταση μόλις 10-15 λεπτών. Όλες οι αγωνιστικές εγκαταστάσεις και πίστες είναι πολύ υψηλού επιπέδου, με τις αγωνιστικές διαδρομές ιδιαίτερα δύσκολες, Ολυμπιακού επιπέδου.
Η Οργάνωση Αγώνων είναι πολύ καλή όπως και αναμενόταν, ο καιρός αίθριος με πολικό ψύχος: στους χώρους άθλησης από -11 εως -20 βαθμούς, που όταν φυσάει η αίσθηση είναι -30 βαθμούς Κελσίου.
Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής
Πέντε αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά «χρώματα» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έπειτα από την πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Την ελληνική ομάδα συγκροτούν οι Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου και Νεφέλη Τίτα, οι οποίοι θα αγωνιστούν στους Δρόμους Αντοχής, και οι Ιωάννης Αντωνίου και Μαρία Ελένη Τσιόβολου που θα μετάσχουν στο Αλπικό Σκι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ελληνική ομάδα. «Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στα μέλη της ελληνικής ομάδας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η χώρα μας μπορεί να μην έχει παράδοση στα χειμερινά σπορ, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά αυτά θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα συνεχίσουν την αδιάλειπτη παρουσία της χώρας μας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είμαι στο πλευρό τους, για να χειροκροτήσω από κοντά τις προσπάθειες τους» δήλωσε.
Οι προπονητές που θα συνοδεύσουν τους αθλητές στο Πεκίνο είναι οι Τιμολέων Τσουρέκας και Χρήστος Τίτας για τους Δρόμους Αντοχής και οι Στέργιος Πάππος και Αλέξανδρος Τσακνάκης για το Αλπικό Σκι. Αρχηγός αποστολής είναι ο Δημοσθένης Γυρούσης και αναπληρωτής αρχηγός αποστολής ο Στράτος Καρέτος.
Τα σύντομα βιογραφικά των πέντε αθλητών:
Απόστολος Αγγέλης: Ο Απόστολος Αγγέλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 24 Ιουνίου 1993. Είναι αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου και ξεκίνησε να κάνει σκι στα 11 χρόνια του. Κέρδισε πολλούς τίτλους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και πλέον αγωνίζεται στο υψηλότερο παγκόσμιο επίπεδο, στο άθλημα του Διάθλου. Είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 2008. Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε τρεις Βαλκανικούς Αγώνες χιονοδρομίας (2015, 2017, 2019) ενώ έχει συμμετάσχει σε 2 Ολυμπιακούς Αγώνες (Σότσι 2014 και Πιονγκτσάνγκ 2018) καθώς και σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα σαν αθλητής του Διάθλου και των Δρόμων Αντοχής.
Ιωάννης Αντωνίου: Ο Ιωάννης Αντωνίου γεννήθηκε στη Λαμία στις 27 Ιανουαρίου 1995, είναι στους καλύτερους αθλητές της Αλπικής Χιονοδρομίας των τελευταίων ετών, με εξαιρετικές επιδόσεις από πολύ μικρή ηλικία. Έμαθε να κάνει σκι από την ηλικία των τεσσάρων ετών, με τη βοήθεια του πατέρα του. Το επόμενο βήμα το έκανε με τον σύλλογό του, ΕΟΣ Καρπενησίου, και τους πρώτους αγώνες στους οποίους συμμετείχε. Είναι μέλος της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών Χιονοδρομίας από το 2011 με συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, ενώ έχει μία προηγούμενη Ολυμπιακή Συμμετοχή στους Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ 2018. Έχει κατακτήσει την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Roccaraso της Ιταλίας το 2012 στης κατηγορία Εφήβων.
Μαρία Ντάνου: Η Μαρία Ντάνου γεννήθηκε στη Βέροια στις 3 Μαρτίου 1990. Ξεκίνησε τα πρώτα της αθλητικά βήματα στον ΕΟΣ Νάουσας, ενώ από πολύ νωρίς διάλεξε το δύσκολο δρόμο επιλέγοντας ως άθλημα τους δρόμους αντοχής. Συμμετείχε σε δύο προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Βανκούβερ 2010 και Πιονγκτσάνγκ 2018, καθώς και σε πολλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Έχει κατακτήσει πολλές φορές τον τίτλο της Πανελλήνιας Πρωταθλήτριας, ενώ είναι ενεργή αθλήτρια της FIS ski εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες από το 2015. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Olympian / World Olympian Association (WOA) και εργάζεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας που εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας.
Νεφέλη Τίτα: Η Νεφέλη Τίτα γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 11 Φεβρουαρίου 2003, όπου και κατοικεί. Είναι αθλήτρια δρόμων Αντοχής και αγωνίζεται στο σύλλογο ΑΟ Φλώρινας. Ξεκίνησε το σκι από την ηλικία των 4 ετών λόγω του πατέρα της Χρήστου Τίτα, προπονητής χιονοδρομίας. Είναι κάτοχος πανελληνίων νικών στη χιονοδρομία, με σημαντικότερη στιγμή στην αθλητική της καριέρα τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Ζέεφελντ της Αυστρίας το 2019. Τον Ιανουάριο του 2021, στον διεθνή αγώνα της FIS στο Ζλάτιμπορ της Σερβίας η Τίτα ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στο αγώνισμα των 5χλμ. κλασικής τεχνικής σε χρόνο 19:52.2 καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο από την επίσης αθλήτρια του ΑΟ Φλώρινας, Παρασκευή Λαδοπούλου.
Μαρία Ελένη Τσιόβολου: Η Μαρία Ελένη Τσιόβολου γεννήθηκε στον Βόλο στις 07 Ιανουαρίου 2001. Η Μένια, όπως είναι γνωστή στον χώρο του Αλπικού Σκι, ξεκίνησε να κάνει σκι στον ΕΟΣ Βόλου, σε ηλικία 7 ετών. Η ενασχόληση με το άθλημα έγινε πιο εντατική από την στιγμή που ανέλαβε την προ-αγωνιστική ομάδα ο τέως αθλητής της Εθνικής ομάδας και προπονητής της μέχρι και σήμερα Τσακνάκης Αλέξανδρος. Η Μένια είναι κυπελλούχος Ελλάδος τα 4 τελευταία χρόνια στην κατηγορία U16 και πανελληνιονίκης επίσης στο Σλάλομ και Γιγαντιαίο Σλάλομ. Είναι μια εξαιρετική αθλήτρια η οποία έχει κάνει αξιόλογα αποτελέσματα και στο εξωτερικό στις κατηγορίες Παίδων Κορασίδων με αποκορύφωμα την 2η θέση στο Γιγαντιαίο Σλάλομ στην Vratna της Σλοβακίας, το 2016.
Πηγή: eox.gr και ertnews.gr