Το να ξυπνάτε και να βλέπετε ένα παχύ στρώμα φρέσκου χιονιού που καλύπτει ολόκληρη τη γειτονιά σας, μπορεί να κόβει την ανάσα. Αλλά ενώ οι περισσότεροι από εμάς είμαστε λιγότερο ενθουσιώδεις στη σκέψη του να καθαρίσουμε το χιόνι από το δρόμο μας, υπάρχουν πραγματικοί λόγοι υγείας που υπαγορεύουν ότι θα ήταν καλό να αποφύγουμε αυτή την αγγαρεία. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά το φτυάρισμα μεγάλου όγκου χιονιού.
Προκαλεί έμφραγμα το φτυάρισμα χιονιού;
Ο καρδιολόγος Luke Laffin, MD, λέει ότι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν πόσο επίπονο μπορεί να είναι το φτυάρισμα χιονιού. «Το φτυάρισμα χιονιού μοιάζει πολύ με το να είσαι στην κορύφωση της άσκησης σε ένα τεστ κοπώσεως, επομένως ασκεί μεγάλη καταπόνηση στην καρδιά σου», λέει. «Και για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει να ασκείται συστηματικά και να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να προδιαθέσει καρδιακή προσβολή»
Συμπτώματα καρδιακής προσβολής μετά το φτυάρισμα
Ο Δρ Laffin λέει ότι οποιαδήποτε εμφάνιση σημαντικού πόνου στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος που ακτινοβολεί κάτω από το χέρι ή στον λαιμό είναι σημάδι μιας πιθανής καρδιακής προσβολής. Αν έχετε τέτοιους πόνους θα πρέπει να σταματήσετε και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως. Ωστόσο, φροντίστε να προσέξετε και άλλα λιγότερο κοινά σημάδια καρδιακής προσβολής, καθώς δεν εμφανίζουν όλοι τα κλασικά συμπτώματα. Σημάδι καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι και το ότι κουράζεστε πιο εύκολα, νιώθετε ότι σας έρχεται κρύος ιδρώτας ή αισθάνεστε ζαλάδα.
Είναι το φτυάρισμα χιονιού κακό για την καρδιά σας;
Το ίδιο το φτυάρισμα δεν είναι απαραίτητα κακό για εσάς – είναι περισσότερο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες φτυαρίζετε που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά επεισόδια. Η υπερβολική προσπάθεια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή – ειδικά στο κρύο – όταν οι αρτηρίες μας τείνουν να συστέλλονται, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή μας πίεση. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται επίσης εάν τους χειμερινούς μήνες κάνετε περισσότερο καθιστική ζωή από ό,τι συνήθως (ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να αδρανοποιείστε!).
Πώς να φτυαρίσετε με ασφάλεια
Σκοπεύετε (ή πρέπει να) φτυαρίσετε ούτως ή άλλως; Ο Δρ Laffin λέει ότι είναι σημαντικό να σταθμίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη σας και να προχωρήσετε ανάλογα. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε αυτές τις 5 συμβουλές:
- Μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά. Κάντε την εργασία δίνοντας αρκετό χρόνο. Εάν αισθάνεστε ότι το σώμα σας αρχίζει να κουράζεται, πηγαίνετε μέσα. Ξεκουραστείτε για λίγο.
- Κάντε τη αγγαρεία διαχειρίσιμη. Προσπαθήστε να μην καθαρίσετε όλο το δρόμο μεμιάς. Αντίθετα, ο Δρ Laffin προτείνει ως πιο συνετό να μοιράσετε τη δουλειά και να κάνετε συχνά διαλείμματα.
- Αντιμετωπίστε το φτυάρισμα όπως οποιαδήποτε άλλη άσκηση ή άθλημα. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ζεστοί (μην ξεχάσετε να ντυθείτε κατάλληλα) και να ενυδατώνεστε ενώ φτυαρίζετε.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνεστε τόσο πριν όσο και μετά το φτυάρισμα. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια καρδιακών προβλημάτων ή δυσκολία στην αναπνοή μετά το φτυάρισμα, καλέστε αμέσως βοήθεια και αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Εάν δεν είστε σίγουροι, είναι καλύτερα να το ελέγξετε.
- Πότε συνιστάται να αποφύγετε τελείως το φτυάρισμα; Εάν έχετε περισσότερες από μία παθήσεις ή είστε άνω των 55 ετών, ο Δρ Laffin λέει ότι είναι καλύτερο να ζητήσετε από κάποιον άλλο να σας φτυαρίσει. Δεν αξίζει το ρίσκο. «Ιδιαίτερα για άτομα που έχουν πολλαπλές ιατρικές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο ή υπέρταση, ή ίσως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και δεν έχουν μεγάλη σωματική δραστηριότητα – δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρετε την καρδιά σας», λέει. «Νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα η πρόσληψη των παιδιών στο δρόμο για να το αναλάβουν», συμπληρώνει ο Δρ. Laffin.